Amikor egy vállalkozás elindul

Akkor van egy jó ötlet, vannak a kitalálók, akik egyúttal az ötlet megvalósítói is. Mindegy, hol történik, irodában, garázsban, számítógépen. Az a lényeg, hogy ők, azaz a kitalálók tudják, mit is akarnak, hogyan is akarják azt megvalósítani. Tegyük fel, hogy sikerül előállítani úgy és abban a formában, ahogyan azt megálmodták, s – tegyük fel – piac is van, megrendelés is van. Meg hurrá optimizmus: megy ez nekünk, gyerünk, csináljunk még többet belőle, adjunk el még többet. Nem számít semmi, sem család, sem barát, sem idő, sem pénz (ha kellő képpen hisznek magukban, akkor még kölcsönt is kérnek) s megindul az ösztönös vállalkozói szakasz. Kell ide vezető? A fenének! Csinálni kell, aztán majd meglátjuk. Kell ide más, mint maga a csinálás? Dehogy, hiszen az elvinné a figyelmet, a pénzt, az erőt az energiát a piacra jutás elől.

Nézzétek meg saját sorsotok alakulását: vajon vagy ehhez hasonlóvolt az elindulás szakasz?  Vajon nem arról volt szó, hogy az CÉG létjogosultságát, eredményességét éppen a személyes és 100-110 %-os odafordulásotok adta? Vajon nem éppen ti voltatok a hozzáadott érték? . Nem kellett hozzá más, mint elkötelezettségetek saját elképzelésetek mentén. Tök mindegy, hogy időközben vettetek fel embereket, hogy vettetek gépeket, hogy kialakult egy új telephely, hogy lettek raktárkészletek, vettetek ERP rendszert stb. Nem ebben van a dolog lényege, hanem abban, hogy minden, amit eddig csináltatok az rólatok, a személyes jelenlétetek szükségességéről szólt. Nálatok jobban senki ismerte a terméket, a folyamatot, a beszerzési forrást, a gépeket stb. S ez így van / volt jól.

Az ösztönös vállalatszervezés ezen szakaszában a fenti vezetői /tulajdonosi forma és viselkedés az adekvát forma. A világon mindenhol. Akkor szerencsés a csillagzat, ha ezt az időszakot valakinek sikerül átvészelni, nem rokkan bele, nem adja föl, képes megbirkózni a számtalan kihívással, lemondással. Pont ez a személyesség a siker kulcsa. Hiába voltatok több mint ötvenen, aztán hatvanan, aztán hetvenen, ha a vezetői szemlélet nem változik, akkor nem lesz több, mint egy hatalmasra nőtt egyéni vállalkozó, aki:

  • maga találja ki, hogy mit kell gyártani,
  • maga szerzi meg a piacot,
  • maga is gyártja le (vö.: projekt, próbagyártás stb.) legfeljebb segítségül hív erre való alkalmazottat
  • maga is adja el

Szóval amolyan  Siva-Isten féle, hiszen leader, menedzser, operátor egyszemélyben, s abból is a legjobb fajta.  Munkátok, személyiségjegyetek határozta meg eddig a cég működését. Ez egy virtuális kéznyom, ami nagyon nagyon mélyen beül szokásokba, a vállalkozás stílusába, kihat az eredményességre.

Azonban látnotok, sőt érzékelnetek kell, hogy ennek egy ponton vége van. Még egyszer: VÉGE VAN! Miért és mi következik? Nos, ez legyen egy következő levél tartalma.