Miután nap mint nap cégvezetők körében mozgom

Miután nap mint nap cégvezetők körében mozgom – legtöbbször hazai KKV-k vezetőiről van szó – 5 biztos jelét látom annak, hogy valami nem jól működik. Ha úgy gondolod, hogy a felsorolt ötből legalább 3 veled is előfordult már, akkor állj meg egy kicsit, kérdezz másokat, kérdezz meg külsős tanácsadót. Bánom is én, de a jelek aggasztóak, tehát ne halogasd a változtatást!

1. tünet:
Reggel korán kelsz, mire a dolgozóid bejönnek, addigra szinte minden adminisztrációt el is végzel. Gyakorlatilag reggel hétre már el is fáradtál. Viszont tudod, hogy az napra minek kell elkészülnie, elkészíted a napi árbevétel számítást, jól felépíted a programodat, s mire befejezed, addigra este 7 lesz ebéd és szünet nélkül.

Okok:  (persze más is lehet)
nagyra nőtt egyéni vállalkozó lettél, s a dolgok nélküled nem működnének jól. Szerinted. Jól delegálni nem tudsz, illetve kevered a dirigálást a delegálással. A felelősség-tudatot nem osztottad meg másokkal, ők meg egyszerűen rád játszanak. Sajnos, magad vagy az oka a kialakult helyzetnek. Gáz, hogy ezt ilyen leegyszerűsítve kell leírnom, de ez van. Többnyire.

2. tünet:
Nem tudsz felmutatni üzleti tervet. Mondásod: ebben a mai, állandóan változó világban képtelenség tervezni…

Okok:  (persze más is lehet)
Nem hiszel a tervekben, illetve azt mondod: azok arra jók, hogy módosítsuk. Ez egyfelől igaz is. Azonban ne feledd, hogy a napi események sodrában döntéseket kell hoznod, csak nem mindegy, hogy az adott szituációt kezeled vagy egy hosszabb távú elgondolás miatt hozol más döntést.  Ilyenkor év vége felé jó néhány cég vezetőjét sikerült rávennem arra, hogy legalább globálisan gondolja át a következő évet. Amit látnom kellett: a konkrét kérdések vonatkozásában már egészen másként képzelte a jövőt, mint amúgy “globálisan”. Általános javaslat: Írd is le!!! A forma mindegy, a lényeg, hogy lásd egységbe szerkesztve!

3. tünet:
Sakkban tartanak az embereim, mert ha bárki elmegy, felborul a vállalatom, nem tudom teljesíteni a megrendeléseket.  Hát bizony ez igaz…

Okok:  (persze más is lehet)
Elmaradt a toborzás. Egy vezetőnek mindig kell legyen a “B” terve arra az esetre, ha egy kulcsfigurája távozik a cégtől – az ok mindegy.  Ezért állandó vezetői feladat, hogy új potenciális vezetőt, munkaerőt keress, ha nincs is nyitott pozíciód, akkor is. Inkább most fizesd ki a bérét, mert az holnapra biztosan produktív munkaerővé válik. A leggyengébb láncszem úgyis kiesik.  Éves szinten átlagban minimálisan 20 % létszámmozgást tervezz! Az erőforrás tervezése egy külön műfaj, sajnos több olyan tényező is van, ami miatt érdemes egy szakembert konzultációra kérned.

4. tünet:
Adatbányászással telik a munkaidőd 25 %-a. Keresel szerződést, vársz valamilyen termelési adatra, kimutatásra, szerződésre, valahol elveszett a dokumentumok rengetegébe az elmentett vázlat stb. S nemcsak te, hanem a dolgozóid is.

Okok:  (persze más is lehet)
Nincs átgondolt kommunikációs rendszered, adatrögzítésed, ha tetszik, akkor informatikai stratégiád. Számos olyan cég van, akik ezen tudnak segíteni, sokszorosát megtermelik  a bekerülés költségének, ha ezt a területet is szakemberre bízod. Neked csak egy koncepciót kell megálmodnod, a többit bízd erre szakosodott profikra. Persze: pénzbe kerül, de korántsem annyiba, mint amennyi  értéket te termelsz a cégednek azon idő alatt, míg ők dolgoznak neked.

5. tünet:
A magány. Döntésekben, dilemmákban, megoldásra váró feladatokban, időbeosztásban. Én már tudom, hogy a legmagányosabb hely az életben a főnöki fotel. Borzasztó is tud lenni…

Okok:  (persze más is lehet)
Bizalmatlanság mindennel és mindenkivel szemben. Zárt világot építettél, mert azt hitted, képes vagy mindent egyedül megoldani. Persze ez igaz is, de van az a szint, ahol ez már nem megy. Célra vezető, ha nem belső, hanem egy külső, pártatlan és elfogulatlan nem alkalmazásodban álló (tehát nem tőled függő) embert hívsz be ennek a dilemmának a feloldásába. Bánom is én: legyen az egy barát, egy idegen, egy coach, mindegy, csak valaki, aki, akinek leteheted a terheted. Neked lesz ám könnyebb… De ez is a te döntésed.